Rodzaje Makaronów w Kuchni Orientalnej
Makaron to jeden z głównych składników wielu potraw na całym świecie. Skąd pochodzi? Z Włoch? Jakiś czas temu dokonano największego odkrycia archeologicznego jeśli chodzi o jedzenie. W Chinach znaleziono najstarszy makaron, który miał 4 tysiące lat! Legend powstania makaronu jest wiele, a pewności nigdy nie będziemy mieli, jednak odkrycie archeologiczne robi ogromne wrażenie.
Rodzajów makaronów jest mnóstwo jednak dziś chciałbym przedstawić jedynie kilka orientalnych makaronów, z którymi miałem styczność.
Orientalne makarony najczęściej występują w postaci nitek oraz tasiemek, różną się grubością oraz oczywiście składem w zależności jaki jest to makaron. W tej postaci najłatwiej się je przyrządza w chińskiej patelni wok. Widzieliście kiedyś chińczyka który w woku przygotowuje makaron w postaci wstążek? Ja osobiście się z tym nigdy nie spotkałem.
Makarony chińskie oprócz wyglądu różnią się również tym z czego zostały zrobione. Najpopularniejsze to makaron ryżowy, makaron błyskawiczny (pszenny), makaron jajeczny oraz makaron sojowy.
Makaron ryżowy powstaje z połączenia mąki ryżowej, wytwarzanej z ryżu oraz wody. Taki makaron najczęściej stosowany jest w przyrządzaniu orientalnych zup. Można go również przysmażyć w patelni wok lub po prostu podać z osobno przygotowaną potrawą.
Przepis:
Makaron Po Chińsku
Makaron Ryżowy
Makaron błyskawiczny to niby zwykły makaron z mąki pszennej oraz wody, jednak nie do końca. Jest on wytwarzany w taki sposób, iż wystarczy go zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić i już nadaje się do jedzenia. Dzięki temu zyskał swoją popularność, jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zarazem smaczny. Jest to typowo makaron przeznaczony do smażenia w woku w raz z innymi dodatkami potrzebnymi do przygotowania wybranej potrawy.
Przepisy:
Makaron Smażony z Kurczakiem i Warzywami
Makaron z Owocami Morza
Makaron Błyskawiczny
Makaron jajeczny wytwarzany również z mąki pszennej oraz wody, jednak w tym wypadku jak sama nazwa mówi jest jeszcze dodatkowo jajko. Wykorzystywany głównie do zup w kuchni orientalnej, jednak podobnie jak inne makarony podawany jest również do dań głównych.
Makaron Jajeczny
Makaron sojowy pomimo swojej nazwy „sojowy” w większości przypadków wytwarzany z groszku lub fasoli. Podobnie jak makaron błyskawiczny, aby nadawał się do jedzenia wystarczy zalać go wrzątkiem i odcedzić po 10 minutach. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, jest to jeden z głównych składników farszu do popularnej wietnamskiej potrawy sajgonki. Dodawany również do orientalnych sałatek oraz zup. Jest to świetny zamiennik dla osób, które wyeliminowały pszenicę ze swojej diety.
Przepisy:
Sajgonki z Makaronem i Warzywami
Tajska Sałatka z Makaronu Sojowego
Makaron Sojowy
Makarony orientalne można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.