Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Migdały Właściwości

Lubimy migdały. Lubimy migdały i jadamy je regularnie. Cenimy je za ich aromat i specyficzny, słodkawo-gorzkawy smak. Migdały dodajemy do ciast, ciastek i innych domowych wypieków. Równie chętnie jadamy je na surowo, usuwając uprzednio brązowe skórki. Pokrojone Migdały, to świetny dodatek do musli, jogurtów, sałatek i owsianek. Migdałowe płatki zdobią ciasta i torty, a także stanowią zdrową panierkę do ryb, kurczaka itp. Zmielone migdały doskonale nadają się na różnego rodzaju masy i marcepan. A co jeszcze powinniśmy wiedzieć na ich temat? Czy orzechy te mają jakieś właściwości prozdrowotne? Kto i dlaczego powinien je jeść?

Migdały, właściwości odżywcze. Migdały są nasionami drzewa nazywanego migdałowcem. Zaliczamy je do orzechów i uważamy za najszlachetniejsze z nich. Nasiona te bogate są w wartościowe substancje odżywcze. Migdały zawierają dużo błonnika, a także witaminę E i B2. Ponadto, dostarczają nam cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały, to bogactwo minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez, ale przede wszystkim potas.

Migdały, właściwości prozdrowotne. Liczne badania naukowe wskazują na to, że związki zawarte w migdałach chronią przed chorobami serca i miażdżycą. Od dawna wiadomo też, że migdały łagodzą przykre objawy ciążowe, takie jak zgaga i mdłości. Nasiona migdałowca obniżają poziom cukru we krwi i chronią przed cukrzycą. Zawarty w nich magnez przeciwdziała napięciu, łagodzi stres, poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.

Migdały na serce. Naukowcy z Wielkiej Brytanii udowodnili, że regularne spożywanie migdałów przez osoby z podwyższonym ryzykiem chorób serca, podnosi poziom witaminy E we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie. W badaniach wzięli udział młodzi mężczyźni z otyłością i nadciśnieniem. Badani przez miesiąc, każdego dnia spożywali 50g migdałów. Wyniki badań dają się łatwo wyjaśnić. Witamina E zapobiega gromadzeniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe redukują zły cholesterol i działają przeciwzakrzepowo. Podobnie do nich działa błonnik. I wreszcie, zawarte w migdałach flawonoidy, hamują działanie wolnych rodników polegające na utlenianiu cholesterolu LDL, co zapobiega zlepianiu się płytek i formowaniu zakrzepów. Dzięki flawonoidom, ściany żył, tętnic i naczyń włosowatych pozostają mocne i napięte. Przed chorobami serca chroni też potas, który reguluje ciśnienie krwi. Migdały są głównym składnikiem diety osób z nadciśnieniem tętniczym.

Migdały na zgagę. Substancje zawarte w migdałach zobojętniają kwasy żołądkowe. Dlatego zaleca się je nie tylko kobietom w początkowych fazach ciąży, ale wszystkim, których dręczy ta uciążliwa dolegliwość.

Migdały przy cukrzycy. Osoby z cukrzycą muszą odmawiać sobie wielu przysmaków. Na szczęście, migdały nie znajdują się na tej liście. Amerykańscy naukowcy przekonują, że migdały redukują ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego, poprzez zmniejszanie insulinooporności i obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL. Badania obejmowały osoby, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy. Stan taki określa się wówczas, gdy poziom cukru waha się między 100 a 125mg. Osobom tym, przez cztery miesiące podawano migdały. Po tym czasie stwierdzono u nich niższy poziom cholesterolu LDL i mniejszą insulinooporność. Działania te zawdzięczamy nienasyconym kwasom tłuszczowym, białku, witaminom i minerałom. Migdały mają niski indeks glikemiczny IG15.

Orientalny Sklep
Migdały w diecie odchudzającej. Bogate w tłuszcze i kaloryczne migdały, podobnie jak inne orzechy, mogą pomóc w zachowaniu lub odzyskaniu smukłej sylwetki. Pomagają, gdyż mają w sobie tłuszcze, których potrzebuje nasz organizm. Ponadto, zawierają sycący i przyspieszający metabolizm błonnik. Migdały powinny występować w diecie jako wymiennik innych przekąsek. Jadanie ich jako dodatek do całodniowej porcji jedzenia nie pomoże schudnąć, wręcz przeciwnie. Migdały jadane w nadmiarze powodują zatwardzenia.

Migdały słodkie i gorzkie. W sklepach można kupić dwie odmiany migdałów. Najczęściej kupujemy migdały słodkie, które pochodzą z Bliskiego Wschodu. Oprócz nich, w sprzedaży dostępne są migdały gorzkie. Migdały gorzkie zawierają substancję zwaną amigdaliną. Substancja ta wprowadzona do organizmu uwalnia bardzo niebezpieczny cyjanowodór, nazywany też kwasem pruskim. Naukowcy przestrzegają przed jedzeniem zbyt dużych ilości tych migdałów. Sporadyczne jedzenie ich nie szkodzi. Kwestią dyskusyjną pozostaje wspomaganie leczenia nowotworów gorzkimi migdałami. Zawarta w nich amigdalina ma zwalczać komórki rakowe. Kwestię leczniczego spożywania gorzkich migdałów należy bezwzględnie omówić z lekarzem.

Migdały, właściwości pielęgnacyjne. Zawarte w migdałach witaminy i minerały, dobroczynnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Pozyskiwany ze słodkich migdałów olejek migdałowy, nawilża i regeneruje skórę. Dodaje się go do kosmetyków dla cery wrażliwej i suchej. Z migdałów gorzkich wyrabia się kwas migdałowy, stosowany w gabinetach kosmetycznych jako czynnik peelingujący. Kwas ten działa antybakteryjnie, oczyszczająco, odmładzająco i rozjaśniająco.

Kupujemy migdały. Choć są droższe, bezpieczniej kupować te w opakowaniach. Sprzedawane luzem nie mają daty ważności. Leżące długo i bez opakowania, tracą swoje cenne właściwości zdrowotne. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe utleniają się.


Migdały Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl