Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Moździerz Kuchenny

Moździerz Kuchenny

W dobie różnorakich urządzeń elektrycznych służących do przygotowywania różnych potraw, mało kto pamięta czym jest klasyczny
moździerz kamienny. Po co to pamiętać, skoro nie trzeba się trudzić ręcznym rozdrabnianiem i ucieraniem różnych rzeczy. Istnieją kucharze, którzy stosują moździerze jeszcze dziś. Robią tak, ponieważ uważają, że nic tak dobrze nie rozdrobni, nie utrze i nie połączy ze sobą różnych składników jak kamienny tłuczek wprawiany w ruch ludzką ręką. W swoim artykule postaram się wyjaśnić czym są i jak wyglądają oraz do czego służą różne rodzaje moździerzy kuchennych.

Orientalny Sklep

Moździerz do ciast
. Jak wiadomo, przygotowanie jakiegokolwiek ciasta zaczyna się od połączenia co najmniej kilku składników ze sobą. Proces przygotowywania wielu z nich zaczyna się od ucierania żółtek z cukrem. Większość z nas posiłkuje się tu mikserem lub robotem kuchennym. Wrzucamy wszystko do plastikowego naczynia, instalujemy odpowiednie końcówki, wprawiamy je w ruch za pomocą przycisku i po kilku minutach masa jest gotowa. W tradycyjnej kuchni do przygotowywania takich mas służy moździerz granitowy. Jest to dość duża i głęboka miska. Do miski tej wkłada się składniki i uciera się je za pomocą tłuczka. Tłuczek, to długa rączka zakończona okrągłą lub owalną kulą. Ucieranie masy w moździerzu wymaga użycia siły. Proces ten trwa dłużej niż zrobienie tego samego przy pomocy miksera. Zwolennicy tradycyjnej kuchni uważają, że ręcznie ucierane masy i kremy są o wiele gładsze niż te robione za pomocą mikserów i robotów. Trudno odmówić im racji. Różnica między moździerzem, a mikserem polega na tym, że tłuczek dokładnie dociska do ścian ziarenka cukru obecne w masie. Mamy tu do czynienia z prawdziwym tarciem i zgniataniem. Mikser miesza masę, ale nie dociska jej do ścianek naczynia.

Moździerz do ziół
. Dobra i smaczna kuchnia nie istnieje bez ziół. Zioła nadają potrawom niezwykły aromat i smak. Używając ich w kuchni mamy dwie możliwości. Możemy do przyrządzanych potraw dodawać zioła, które uprzednio zostały rozdrobnione, zmielone i zasuszone. Możemy też kupować je w całości i rozgniatać na chwilę przed dodaniem do potraw. Do rozgniatania ziół świetnie nadaje się niewielkich rozmiarów moździerz z kamienia. Moździerz taki, przypomina garnuszek, ale wykonany jest z kamienia i dołączony jest do niego mały tłuczek. Mielenie i rozdrabnianie ziół sprawia, że tracą one część swojej mocy. Dlatego najlepiej kupować je w całości i rozgniatać w moździerzu. Do rozgniatania bezpośrednio przed użyciem nadają się zioła w postaci dużych ziaren, kłączy lub patyczków. Świeżo rozgnieciony pieprz smakuje w potrawie zupełnie inaczej niż pieprz zmielony dużo wcześniej. Do dokładnego rozgniatania przypraw i niektórych części roślin służą moździerze płytkie i szerokie. W takich moździerzach rozgniata się różne zioła na bardzo drobny proszek. Mając moździerz z tłuczkiem trzeba uważać, by pocierać tłuczkiem o naczynie pod różnymi kątami. Ale nie uderzać nim o naczynie. Kamienne moździerze łatwo się tłuką, a przy tym zawartość może się wysypać. Zaokrąglony u dołu tłuczek służy do rozcierania, a nie rozłupywania. Nie używa się go jak młotka.

Moździerze kuchenne można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając


mozdzierz 470

Komentarze   

 
0 #2 Matek233 2014-04-02 09:10
Taki moździerz można zakupić u nas w sklepie www.PrzepisyChinskie.pl :) Zapraszamy :)
 
 
+1 #1 mariakuzmecka@wp,pl 2013-12-03 09:35
pragnę zakupić taki moździerz nie wiem jak i gdzie proszę o kontakt
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl