Pasty curry to mieszanki przypraw w formie pasty, których wyróżniamy wiele rodzajów. Pochodzą głównie z Indii oraz Tajlandii. Nie chcę w tym artkule poruszać, skąd się wywodzą, ponieważ to temat na osobny artykuł. Chodzi o to jakie są ich rodzaje oraz czym się charakteryzują.
Z lat obserwacji klientów, którzy kupują w naszym sklepie pasty curry zauważyliśmy, odmienne gusta nie tyle co do rodzajów i odmian, a nawet producentów, który produkują pasty. Wynika to z faktu, iż nie ma ściśle określonej receptury np. czerwoną pastę curry. Producenci komponują składniki i ich proporcje według siebie. Jednen może dodać mniej kurkumy, a inny więcej, co sprawi, że smak będzie się różnił.
Jakie rodzaje pasty curry wyróżniamy? Jest ich dość sporo, wymienię poniżej kilka z nich zaczynając od najbardziej popularnych, a niektóre krótko je opiszę.
Zielona pasta curry - zdecydowanie najostrzejsza z pośród trzech najbardziej popularnych, czyli (zielonej, czerwonej oraz żółtej). Do jej przygotowania używa się zielonej papryczki chilli.
Czerwona pasta curry - zajmuje drugie miejsce pod względem ostrości zaraz za zieloną pastą curry. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli, która jest odrobinę mniej ostra, niż zielona.
Żółta pasta curry - zdecydowanie najgłagodniejsza ztych najpopularniejszych trzech past. Swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi jakim jest kurkuma.
Pozostałe pasty ciężko scharakteryzować i odróżnić od siebie w formie opisu, każda z nich różni się proporcjami składników, a nawet całymi skłądnikami. Najlepiej byłoby wziąć każdą z nich i skosztować, wtedy moglibyśmy określić, jaka jest ostrzejsza, a w jakiej jest np. więcej trawy cytrynowej, gdyż smak jest bardziej kwaśny.
Pozostałe wyróżniamy:
- Panang Curry
- Matsaman Curry
- Tikka Curry
- Tandoori Curry
- Hunglay Curry
- Nam Ya Curry
itd....
Nasza rada dla osób, które jeszcze nie znają swojego ulubionego smaku oraz odmiany, najlepiej jest wypróbować. W asortymencie posiadamy małe saszetki o pojemności 50g - na jeden raz. Dzięki temu można zakupić kilka rodzajów i po jednym razie stwierdzić, która smakuje nam najbardziej i dopiero wtedy zdecydować się na zakup bardziej ekonomicznej w większym opakowaniu 400g.
Różne rodzaje pasty curry można zakupić w naszym sklepie internetowym klikając tutaj.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.