Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Olej z Pestek Winogron Zastosowanie i Właściwości

Olej z Pestek Winogron Zastosowanie i Właściwości

Pestki winogron.
Jedząc winogrona wypluwamy małe, twarde pestki. Z tych samych pestek pozyskuje się olej, który wykazuje wiele właściwości cennych dla zdrowia i urody. Właściwości te znano już przed naszą erą. Znano je ze skutków jakie przynosiło korzystanie z tego daru natury. Konkretne właściwości oleju z pestek winogron można było rozpoznać, dokładnie opisać i określić dopiero w istniejących współcześnie laboratoriach chemicznych. Teraz wiadomo, że małe winogronowe pestki, to prawdziwe kapsułki zdrowia.

Tłuszcze dobre i złe. Świadomi propagatorzy zdrowego stylu życia, nie dostają mdłości na myśl o spożywaniu tłuszczów. Coraz więcej z nas wie, że tłuszcze są niezbędne do tego, byśmy mogli funkcjonować prawidłowo. To właśnie one dają nam siłę i energię do codziennych czynności, to z nich nasz organizm czerpie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wiemy też, że dzielą się one na dobre i złe. Dobre, to tłuszcze roślinne, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Złe, to tanie i bezwartościowe tłuszcze z niektórych roślin i tłuszcze zwierzęce spożywane zbyt często. O wartości tłuszczów decydują zawarte w nich kwasy. Te cenne dla zdrowia, to nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach, nasionach roślin oleistych i owocach morza. Te mniej korzystne, to nasycone kwasy tłuszczowe, obecne na przykład w mięsie, mleku i jajkach.

Cechy oleju z pestek winogron. Lecznicze właściwości oleju z pestek winogron, zawdzięczamy obecnym w nim substancjom. Na pierwszy plan wysuwają się tu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To one sprawiają, że olej ten w naturalny sposób przeciwdziała chorobom układu krążenia i miażdżycy. Zawarty w oleju kwas linolowy obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Kwasu tego nie wytwarza nasz organizm, a jest on niezbędny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Olej z pestek winogron ma go najwięcej.

Orientalny Sklep
Olej z pestek winogron dla urody. Zastosowanie kosmetyczne oleju z pestek winogron jest bardzo szerokie. A wszystko dzięki temu, że w oleju tym jest wyjątkowo dużo witaminy E – naturalnej substancji opóźniającej starzenie się skóry. Olej dodaje się do kremów i kapsułek odmładzających.

Olej z pestek winogron w kuchni. Olej ten jest wyjątkowy pod względem kulinarnym, ponieważ można stosować go na zimno i ciepło. Można więc dodawać go do zimnych sosów, surówek, sałatek i majonezu. Można też bez obaw piec, smażyć i dusić na nim różne potrawy. Można to robić, gdyż temperatura dymienia tego oleju jest bardzo wysoka. Kolejny walor oleju z pestek winogron, to jego zapach i smak. Pozostałe oleje roślinne nie mogą się z nim równać pod tym względem. Dodatkowym atutem jest to, że smażone, pieczone i duszone na oleju z pestek winogron potrawy, nie przechodzą wonią charakterystyczną dla innych olejów.

Olej z pestek winogron, a ekologia. Olej ten jest produktem w stu procentach ekologiczny. Tłoczy się go z pestek, które pozostają po owocach wykorzystywanych do produkcji wina. Samo tłoczenie jest proste, a owoce nie poddawane są żadnym zabiegom ani manipulacjom genetycznym.

Olej z Pestek Winogron Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
-3 #1 pola 2014-08-22 10:33
Najważniejsze to kupić olej dobrej jakości. Ja teraz wypróbowałam produkty Oleofarm i jestem pod wrazeneiem, bo nie tylko są naprawdę fajen ale też buteleczki niesamowicie zdobią kuchnię
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl