Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Orzechy Włoskie Właściwości

Orzechy włoskie. Znamy je doskonale. Są największe z orzechów jadanych na co dzień, mają twarde, delikatnie żłobione skorupki i wnętrze o charakterystycznym kształcie, smaku i zapachu. Miąższ orzechów włoskich jest żółto-brązowawy. Orzechy włoskie jadamy jako przekąskę i dodajemy je do musli, owsianek, deserów, ciast i pierników.

Orzechy włoskie, właściwości. Orzechy te są owocami drzewa liściastego, które spotkamy w Europie południowo-wschodniej, w Azji, na Bałkanach i w Chinach. Owoce te w 65% składają się z tłuszczów. Są to zdrowe, wielo nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz nich, zawierają białka, węglowodany i inne związki. Są bogate w wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk.

Orzechy włoskie, właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. Dzięki zawartym w nich substancjom, orzechy włoskie wykazują liczne właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. Źródłem cennych składników, są nie tylko nasiona, ale również suszone liście orzecha włoskiego. Wykorzystuje się je, jako środek wspomagający zwalczanie pasożytów układu pokarmowego. Liście te przeciwdziałają cukrzycy i krzywicy. A wszystko to za sprawą zawartych w nich witamin z grupy B, witaminy C, K i PP, minerałów i flawonoidów. Z orzechów wyrabia się nalewkę, która przeciwdziała biegunkom. Wyciągi z orzechów włoskich pielęgnują i poprawiają koloryt skóry. Stosuje się je w kosmetykach brązujących. W starożytności, nacierano nimi bydło by chronić je przed atakami owadów.

Orientalny Sklep
Orzechy włoskie, właściwości bakteriobójcze. Liczne badania potwierdzają bakteriobójcze właściwości orzechów włoskich. Substancje zawarte w orzechach pomagają w zwalczaniu bakterii duru brzusznego i paciorkowca. Eliminują bakterie czerwonki i gronkowce.

Orzechy włoskie, właściwości lecznicze. Związki chemiczne zawarte w orzechach włoskich wykazują liczne właściwości lecznicze. Przeciwdziałają stanom zapalnym i krwotokom. Ponadto, eliminują toksyny i działają ściągająco na błony śluzowe. Powstrzymują też rozwój grzybów. Jedząc orzechy włoskie wspomagamy układ trawienny, regulujemy ciśnienie tętnicze i obniżamy poziom złego cholesterolu. Nalewki orzechowe i napary z suszonych liści eliminują biegunki wywołane bakteriami. Łagodzą objawy nieżytów żołądka, zatruć pokarmowych, choroby wrzodowej i krwawień w przewodzie pokarmowym. Dieta orzechowa, to również naturalny lek na dolegliwości, takie jak żylaki, ropne zapalenia skóry, trądzik i nadmierne pocenie się stóp.

Orzechy włoskie dla urody. Wyciągi z orzechów włoskich nadają skórze kolor naturalnej opalenizny. Ale to nie jedyne zastosowanie ich w kosmetyce. Łupinki orzechów rozciera się na drobno i dodaje do peelingów ściernych. Kosmetyki tego typu ścierają martwe komórki naskórka, co wygładza skórę, odmładza ją i rozjaśnia. Właściwości bakteriobójcze orzechów włoskich sprawiają, że znajdziemy je w składzie wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry łojotokowej.

Orzechy włoskie w diecie. Warto jeść orzechy, ponieważ są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecamy je zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za rybami. Kilka orzechów włoskich każdego dnia, zaspokaja zapotrzebowanie na NNKT. Nie lubisz ryb, jedz orzechy włoskie, dają to samo! Orzechy włoskie przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia. Czemu? Bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed zakrzepami. Jedz orzechy w trakcie nauki! Czemu? Bo zawarty w nich fosfor i inne minerały wspierają pracę mózgu, pomagają w skupieniu i przyswajaniu wielu informacji. Jesteś w ciąży? – sięgaj po orzechy włoskie, gdyż zawierają duże ilości kwasu foliowego, który zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.


Orzechy Włoskie Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl