Ryż to jedno z podstawowych, uprawianych na szeroką skalę zbóż. Obecny w kulinariach wielu państw. Ryż obok kukurydzy jest głównym składnikiem żywieniowym całego świata. W Europie pojawił się stosunkowo późno. Ryż orientalny w Azji uprawiany od wielu wieków, jest niezbędnym elementem kuchni orientalnej.
Ryż jaśminowy miał swój początek z Tajlandii. Lubiany za delikatny jaśminowy zapach. Ryż tego gatunku posiada więcej skrobi. Po ugotowaniu jest kleisty, a przez to nadaje się do deserów.
Ryż długoziarnisty popularny jest od Azji przez Europę, aż do obu Ameryk. Ziarno ma jasną barwę. Posiada niewiele skrobi, po ugotowaniu staje się mniej lepki niż jaśminowy, sprawia to, iż jest świetnym dodatkiem do zup oraz sałatek.
Ryż czerwony został nie dawno odkryty. U wielu zyskał uznanie, gdyż posiada wspaniałe walory smakowe oraz zdrowotne. Czerwony ryż tworzy jedną z odmian ryżu długoziarnistego. Czerwona barwa pochodzi z pigmentu naturalnego, która występuje w osłonie ziarna. Dobrze smakuje w każdym daniu. Używany również do dań meksykańskich.
Ryż basmatii uprawiany jest u wzgórz himalajów. Uważany za wyjątkową odmianę ryżu. Posiada charakterystyczny lekko orzechowy smak. Jest bardzo delikatny w smaku oraz posiada śnieżnobiałe zabarwienie. Dzięki jego delikatności zyskał miano najsmaczniejszego dodatku do wytwornych obiadów oraz kolacji.
Ryż krótko-ziarnisty posiada małe i okrągłe ziarna. Tak samo jak ryż jaśminowy zawiera w sobie wiele skrobi, po ugotowaniu staje się ścisły i kleisty. Uznanie posiada w kuchni koreańskiej i japońskiej. Jego właściwości powodują, że świetnie nadaje się jako ryż do sushi.
Orientalne ryże można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Kolejny ryż to kleisty, który jest elementem diety mieszkańców Tajlandii. Stanowi element dań azjatyckich przekąsek i deserów. Po ugotowaniu ryż wytraca skrobię i staje się w połowie przezroczysty. Wraz z mlekiem kokosowym i cukrem palmowym stanowi smaczny składnik deserów. Dzięki temu, że jest kleisty można go również używać jako ryż do sushi.