Zastosowanie Sosu Ostrygowego
Sos ostrygowy został odkryty stosunkowo późno, bo dopiero w 2 połowie XIX wieku. Dokonał tego, dosyć przypadkowo, chińczyk Lee Kam Sheung, który zbyt długo gotował ostrygi i zamiast bulionu otrzymał gęsty sos o ciemnej barwie i aromatycznym zapachu. Taka też jest tradycyjna receptura otrzymywania sosu ostrygowego. Jednak przez lata ulegała ona zmianie i dzisiaj sos ten otrzymuje się z wody z dodatkiem skrobi kukurydzianej, cukru, soli oraz ekstraktu ostrygowego, a w celu uzyskania ciemnej barwy dodaje się karmelu.
Sos ostrygowy stosuje się głównie ze względu na jedną, bardzo cenną właściwość - nawet w niewielkiej ilości wzmacnia smak i aromat potraw oraz dodaje im odległego smaku Dalekiego Wschodu. Jest dosyć gęsty, ciemnobrązowy, słodko-słony. Sos ostrygowy zastosowanie znajduje głównie w daniach azjatyckich, jako dodatek do ryb, wieprzowiny, wołowiny czy owoców morza. Jednak zastosowanie sosu ostrygowego jest bardzo bogate, można go z powodzeniem dodawać do przeróżnych zup, sałatek czy gotowanych warzyw. Tylko trzeba to robić z należytym umiarem, bo sos ten w nadmiarze całkowicie psuje potrawy, nawet gorzej niż ich przesolenie.
Sosy ostrygowe można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.