SKŁADNIKI :
500g schabu - pocięty w słupki i zamarynowany w sosie teryiaki
500g krewetek
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka ananasa
imbir
1 trawa cytrynowa
3 kolory papryki słodkiej - pokrojone w małe paski
1 papryczka chili - mała
groszek zielony
marchew, por - drobno pokrojone
groszek w strąkach
grzyby mun - namoczone we wrzątku
olej sezamowy
sos sojowy ciemny
ryż
makaron instant do dań kuchni chińskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Najpierw oczyszczamy krewetki z pancerzy.
2. Do woka wlewamy olej a następnie rozgrzewamy. Dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy ananasa razem z zalewą, trawę cytrynową, pół papryczki chili. Dusimy razem przez około 10 minut.
3. Na patelni smażymy krewetki na maśle z czosnkiem. W tym samym czasie gotujemy ryż.
4. Następnie dodajemy do mięsa warzywa - groszek, marchew, por, groszek w strączkach, imbir, mleczko kokosowe, grzyby mun i smażymy chwilę. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i kilkoma kroplami oleju sezamowego.
5. Gotowe danie podajemy z ryżem i krewetkami. Smacznego :)
Krewetki i Schab z Warzywami
Przepis z bloga: asiawkuchni
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.