SKŁADNIKI :
makaron błyskawiczny
2 piersi kurczaka
sos sojowy ciemny i jasny
kilka ząbków czosnku
kawałek imbiru
suszone i zielone chilli
1 marchew
1 czerwona papryka
1 cebula wraz z dymką
1/4 kapusty pekińskiej
pędy bambusa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zalewamy wrzątkiem makaron błyskawiczny i czekamy chwilę aż zmięknie, po czym płuczemy w zimnej wodzie.
2. Następnie siekamy czosnek, imbir. Paprykę chili czerwoną i zieloną kroimy w plasterki. Marchew kroimy pod ukos w cienkie pół plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka a dymkę w większe kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy.
3. Piersi kurczaka kroimy w paski, po czym marynujemy w ciemnym i jasnym sosie sojowym z dodatkiem skrobi kukurydzianej. Odstawiamy na chwilę.
4. Rozgrzewamy patelnię wok, wlewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy nie za mocno, po czym zdejmujemy kurczaka.
5. Uzupełniamy olej i wrzucamy do woka warzywa w kolejności: czerwone chili, imbir, czosnek i zielone chili, smażymy i mieszamy.
Dodajemy marchew, cebulę, dymkę, czerwoną paprykę, kapustę pekińską i pędy bambusa. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Następnie dodajemy kurczaka, przyprawiamy sosem sojowym ciemnym i jasnym. Na koniec dodajemy makaron, uzupełniamy odrobią oleju sezamowego. Chwilę smażymy i mieszamy. Gotowe. Smacznego :)
Przepis Video:
Kurczak Chow Mein II
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.