SKŁADNIKI :
dwie piersi kurczaka
20g grzybów mun
1-2 marchewki
3-5 ząbki czosnku
szczypiorek
SOS :
250ml bulionu z kostki rosołowej
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka słodkiego wina chińskiego dry cherry lub białe wino - wytrawne
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początek kroimy kurczaka w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, po czym kroimy w cienkie paski. Marchewki kroimy w plasterki, czosnek siekamy a szczypiorek kroimy na większe kawałki.
2. Przygotowujemy sos. Do bulionu dodajemy sos sojowy jasny, wino chińskie, cukier. Na koniec zagęszczamy przez skrobię kukurydzianą.
3. Rozgrzewamy wok, wlewamy odrobinę oleju. Następnie wrzucamy warzywa i smażymy przez 30 sekund. Zdejmujemy warzywa.
4. Następnie jeśli potrzeba, dodajemy do woka olej i wrzucamy kurczaka. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy ponownie warzywa, pokrojone grzyby mun i przygotowany sos. Smażymy i mieszamy aż zgęstnieje.
5. Gotowe danie można podawać z ryżem. Smacznego :)
Przepis Video:
Kurczak Czosnkowy
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.