SKŁADNIKI :
500 g wieprzowiny
200 g makaronu ryżowego
1 czerwona papryka
1 duży por
10 g chińskich grzybów mun
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
100 g pędów bambusa
imbir
czosnek
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, gdy będą miękkie po około 10 minutach, odcedzamy.
2. W międzyczasie, gdy grzyby mun się mogą, łączymy składniki marynaty. Do średniej miseczki wsypujemy 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.
3. Mięso kroimy w cienkie plasterki, po czym smarujemy je marynatą i odkładamy do osobnego naczynia. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
4. Makaron ryżowy zalewamy zimną wodą na około 2 minuty. Po upływie 2 minut wrzucamy go do gotującej się wody. Wyłączamy ogień, a garnek przykrywamy pokrywką. Po 3 minutach, gdy makaron napęcznieje, odcedzamy go.
5. Oczyszczonego pora kroimy na pół, a następnie kroimy na słupki. Taką samą czynność wykonujemy z papryką. Wcześniej odsączone grzyby mun, kroimy na paseczki.
6. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy, drobno poszatkowany czosnek, por, paprykę, grzyby mun, pędy bambusa, starty imbir. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.
7. Na podsmażone chrupiące warzywa, wrzucamy mięso wraz z marynatą. Smażymy ciągle mieszając przez około 5 minut.
8. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy wcześniej odcedzony makaron ryżowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut.
9. Na koniec skrapiamy sosem sojowym oraz octem ryżowym. Posypujemy kolendrą i białym sezamem. Chiński makaron gotowy! Smacznego!
Przepis Video :
Makaron Po Chińsku z Warzywami