Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Makaron Ryżowy z Grzybami

SKŁADNIKI:

400g makaronu ryżowego 5mm farmer brand

300g pokrojonych pieczarek

30g grzybów mun nitek

3 cebulki zielone

2-3 łyżki sosu ostrygowego

2-3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego

1 średnia cebula pokrojona w piórka

3 ząbki czosnku drobno posiekane

1 łyżeczka oleju sezamowego

250ml bulionu drobiowego (może być z kostek pho ga)

2 szczypty soli

czarny pieprz

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1.
 Grzybki mun moczymy we wrzącej wodzie około 10 minut, po czym odecdzamy i odstawiamy na bok. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na około 5 minut, do momentu aż będzie al dente i odcedzamy.

2. W patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i posiekany czosnek. Przesmażamy je około 1-2 minuty, po czym dodajemy pieczarki i odcedzone grzyby mun.

3.
Dwie zielone cebulki kroimy w słupki i dodajemy do smażonych warzyw. Po minucie do woka dodajemy 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy.

4. Do woka wlewamy 250ml bulionu drobiowego i mieszamy, tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały ze sobą. Grzybki muszą chwilę się poddusić aby wywar nabrał grzybowego smaku. Bulion z grzybami doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do całości dodajemy 1 łyżeczkę oleju sezamowego.

5. Do wywaru z warzywami dodajemy wcześniej przegotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Kiedy wywar z warzywami wchłonie nieco w makaron i wszystkie składniki się dokładnie zmieszają, potrawę nakładamy na talerz i przyozdabiamy zieloną cebulką. Smacznego :)

 Makaron Ryżowy z Grzybami

Makaron Ryżowy z Grzybami

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl