SKŁADNIKI:
250g polędwiczek z piersi indyka
200g makaronu chow mein
10 grzybów shitake
2 ząbki czosnku
cebula
szczypiorek dymka
8 liści kapusty rzymskiej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
łyżeczka cukru
sok z jednej cytryny
2 jajka
2 łyżeczki sosu sambal oelek
łyżeczka mąki kukurydzianej
olej arachidowy do smażenia
pieprz
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Polędwiczki kroimy na cieńkie plasterki. Marynujemy w sosie sojowym, cukrze oraz odrobinie soku z cytryny.
2. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miseczki. Grzyby shitake zalewamy wrzątkiem, odcedzamy gdy będą miękkie i kroimy w paski.
3. Jajka gotujemy na twardo. Kapustę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w piórka, czosnek oraz szczypiorek siekamy.
4. Mięso wraz z marynatą smażymy, po czym przekładamy na osobny talerz.
5. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę, grzybki oraz czosnek. Po chwili dorzucamy porwaną sałatę.
6. Do podsmażonych warzyw dodajemy wcześniej usmażone mięso.
7. Łyżeczkę mąki kukurydzianej mieszamy z 1/3 szklanki wody do otrzymania jednolitej konsystencji i wlewamy do potrawy.
8. Do całości dodajemy wcześniej przygotowany makaron, mieszamy.
9. Potrawę przyprawiamy ostrością sambal oelek, sosem sojowym, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
10. Na koniec dodajemy jajko pokrojone w kostkę oraz posypujemy drobno posiekaną dymką. Smacznego
Makaron z Grzybami Shitake w Sosie Sojowym