SKŁADNIKI:
Farsz:
300g piersi kurczaka
4 duże liście kapusty pekińskiej
10g grzybów mun
50g makaronu chow mein
łyżeczka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
łyżeczka czarnego pieprzu
Ciasto:
260g mąki pszennej
130ml letniej wody
1 kieliszek oliwy
szczypta soli
Dip:
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki sosu sambal oelek
łyżka octu ryżowego
odrobina soku z limonki
5-6 łyżek wody
Akcesoria:
parownik bambusowy
papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszaj mąkę, wodę, oliwę oraz szczyptę soli.
2. Ugniataj ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki.
3. Wyrobione ciasto, przykrywamy szmatką i odstawiamy na bok.
4. Stolnicę podsypujemy mąką, po czym wałkujemy ciasto bardzo cieńko.
5. Z ciastą wykrawamy kołą za pomocą szklanki.
Farsz:
6. Kurczaka oraz resztę składników farszu drobno siekamy.
7. Całość mieszamy w naczyniu, po czym doprawiamy winem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
8. Tak przygotowany farsz, odstawiamy do lodówki na jakiś czas.
Dip:
9. W miseczce mieszamy wszystkie składniki.
Całość:
10. Na wcześniej przygotowane placki nakładamy farsz i sklejamy pierożki w harmonijkę.
11. Parownik bambusowy wykładamy papierem do pieczenia w którym robimy dziórki, aby para mogła się przedostać.
12. Układamy pierożki na obu piętrach parownika, tak aby się nie stykały.
13. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do gotowania, po czym ustawiamy parownik i parujemy przez około 10 minut.
14. Gotowe pierożki dim sum podajemy z sosem do namaczania. Smacznego !
Pierożki Dim Sum z Kurczakiem i Kapustą Pekińską