SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa
papier ryżowy
imbir
papryczka chili
dymka i szczypior
sos rybny
sos sojowy
sos ostrygowy
ocet ryżowy
olej sezamowy
sos chili
cukier palmowy
kolendra
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na początek mielimy mięso. Następnie kroimy drobno cebulę (oraz jej zieloną część), paprykę chili. Ścieramy imbir. Składniki dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą, cukrem palmowym, olejem sezamowym i sosem ostrygowym. Dokładnie mieszamy.
2. Papier ryżowy namaczamy w wodzie, po czym nakładamy porcję przygotowanego farszu. Papier z farszem zawijamy w sakiewkę.
3. Następnie do parownika bambusowego wkładamy podziurkowany papier do pieczenia. Układamy na nim przygotowane pierożki i gotujemy na parze około 8-10 minut.
4. Przygotowujemy dressing. Do miseczki wrzucamy pokrojoną dymkę, kolendrę, starty czosnek, imbir. Wlewamy odrobinę sosu chili, octu ryżowego, sosu sojowego i sosu rybnego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Pierożki Wieprzowe Na Parze w Papierze Ryżowym
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.