SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa
imbir
dymka
papryczka chili
kolendra
mąka
wrzątek
sos sojowy
sos ostrygowy
sos chili
ocet ryżowy
olej sezamowy
cukier palmowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na początek ciasto. Wyrabiamy je z mąki, soli i gorącej wody. Mieszamy a później ugniatamy w jednolitą, elastyczną formę. Po czym odstawiamy na około 30 minut.
2. Następnie mielimy mięso. Kroimy drobno cebulę (oraz jej zieloną część), paprykę chili, ścieramy imbir. Składniki dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą, cukrem palmowym, olejem sezamowym i sosem ostrygowym. Dokładnie mieszamy.
3. Wałkujemy ciasto. Po czym wycinamy w cieście kwadratowe fragmenty. Następnie nakładamy przygotowany farsz. Zamykamy pierożki tak aby stworzyły trójkąt, następnie najdłuższe boki sklejamy.
4. W parowniku bambusowym układamy podziurkowany papier do pieczenia i nakładamy przygotowane pierożki. Gotujemy na parze około 10 minut.
5. Przygotowujemy dressing. Do miseczki wrzucamy :pokrojoną dymkę, kolendrę,odrobinę sosu chili,starty czosnek, imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, sos rybny. Mieszamy i gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Pierożki Wonton z Wieprzowiną Na Parze
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.