Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Pikantny Kurczak w Sosie Słodko Kwaśnym

SKŁADNIKI :

2 -3 pierśi z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę

kilka różyczek brokułu

2 marchewki, pokrojone w słupki

mała kapusta pekińska, pokrojona w różnej wielkości kawałki

duża cebula, pokrojona w piorka

2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane

puszka pokrojonego ananasa wraz z sokiem

pół papryki (może być czerwona, zielona lub żółta), pokrojona w paski

czerwony ryż ( porcja dla 5 osób)

sok z cytryny

około 200ml bulionu drobiowego

papryczka chili, drobno pokrojona

2-3 łyżki ostrego sosu chili sriracha

3-4 łyżki sosu sojowego

olej ryżowy do smażenia

kilka łyżeczek ksylitolu lub cukru

mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu (wymieszana z wodą w osobnym naczyniu)

sól i pieprz do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Pokrojonego kurczaka w kostę wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, sól, pieprz oraz ostry sos sriracha. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie gotujemy czerwony ryż - porcja dla 5 osób.

2. W woku rozgrzewamy olej ryzowy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek oraz papryczkę chili, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy kurczaka. Całość smażymy kilka minut, aż kurczak będzie usmażony. Przekładamy do osobnego naczynia.

3. Do woka ponownie wlewamy olej ryżowy, smażymy marchewkę oraz paprykę, po minucie dodajemy brokół. Po 5 minutach dodajemy kapustę pekińską i dalej smażymy.

4. Do smażącyh się warzyw wlewamy bulion drobiowy oraz sok z ananasa, całość mieszamy. Dodajemy sok z cytryny oraz kilka łyżeczek ksylitolu lub cukru. Sprawdzamy smak, jeśli będzie mało kwaśne, dolewamy soku z cytrynym, jeśli będzie zbyt malo słodkie, dosładzamy ksylitolem, jesli będzie zbyt słodkie lub kwaśne dolewamy bulionu drobiowego. Do sosu wlewamy mieszankę wody i mąki kukurydzianej, aby zageścić sos, energicznie mieszamy.

5. Do całości wrzucamy wcześniej usmażonego kurczaka w raz z czosnkiem, cebulą oraz papryczą chili, mieszamy. Dodajemy również ananasa, solimy, pieprzymy do smaku, całość mieszamy. Na talerz nakladamy czerwony ryż, kurczaka z warzywami i ananasem, całość polewamy sosem. Potrawa gotowa, smacznego!

Pikantny Kurczak w Sosie Słodko Kwaśnym

Pikantny Kurczak w Sosie Słodko Kwaśnym

Komentarze   

 
0 #2 Dominik 2018-06-21 12:58
I jest dobre ;)
 
 
+1 #1 Piotruś 2017-04-14 11:32
wygląda dobrze !
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl