Smaczny i szybki w przygotowaniu ryż smażony z jajkiem po chińsku. Jest jednym z tych dań, które zajmuje zaledwie kilka chwil (nie licząc gotowania ryżu), a smak tej chińskiej potrawy jest bardzo dobry.
SKŁADNIKI :
150 g długoziarnistego ryżu jaśminowego
3 rozmącone jajka
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 cebule dymki, drobno posiekane
125 g podgotowanego groszku
1 łyżka jasnego sosu sojowego
szczypta soli do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Długoziarnisty ryż gotujemy według wskazówek producenta. Jest to zazwyczaj 10 do 12 minut, po czym odcedzamy go, płuczemy zimną wodą (aby się trochę zahartował) i po raz kolejny odcedzamy.
2. Rozmącone jajka podgrzewamy na patelni (na małym ogniu), aż lekko się zetną, po czym odstawiamy je na bok.
3. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym następnie smażymy przez około 1-2 minuty czosnek, 2 łyżki pokrojonej dymki oraz groszek. Po upływie tego czasu dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy całość.
4. Dodajemy wcześniej podsmażone jajka, 1 łyżkę jasnego sosu sojowego oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz i posypujemy pozostałymi 2 łyżkami pokrojonej dymki. Chińskie danie proste i szybkie gotowe.
Ryż Smażony z Jajkiem Po Chińsku
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.