Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Smażony Ryż z Warzywami Po Chińsku

SKŁADNIKI:

150g ryżu jaśminowego

3-5 łyżek oleju arachidowego

½ łyżeczki chińskiej mieszanki 5 smaków

60g żółtej fasolki, pokrojonej w kawałki 4cm

2 grzyby pieczarki o dużym kapeluszu, pokrojone w plastry

2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 czerwona papryka, bez nasion, drobno pokrojona

2 pomidory malinowe, bez nasion, obrane, drobno pokrojone

60g zielonego groszku, gotowanego

4 kolby minikukurydzy, w grubszych plasterkach

25g pędów bambusa, nitek

1 łyżeczka oleju sezamowego

szczypta soli

czarny pieprz do smaku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1.
 Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta, tak aby nie był miękki, tylko odrobinę jeszcze twardy.

2. W patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju arachidowego. Smażymy pokrojone pieczarki około 2 minuty, po czym dodajemy do nich kolejne 2 łyżki oleju arachidowego, posiekany czosnek i pół łyżeczki przyrawy 5 smaków. Smażymy mieszając 30 sekund.

3. Do pieczarek i czosnku dodajemy żółtą fasolkę, pokrojoną czerwoną paprykę oraz pokrojone minikukurydze. Całość smażymy przez około 2 minuty.

4. Do woka dodajemy pędy bambusa, pomidory, groszek oraz 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Po wymieszaniu składników dodajemy wcześniej ugotowany ryż jaśminowy i smażymy kolejne kilka minut.

5. Smażony ryż z warzywami skrapiamy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Potrawę możemy podawać na talerze. Smacznego :)

 Smażony Ryż z Warzywami Po Chińsku

Smażony Ryż z Warzywami Po Chińsku

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl