SKŁADNIKI:
150g ryżu jaśminowego
3-5 łyżek oleju arachidowego
½ łyżeczki chińskiej mieszanki 5 smaków
60g żółtej fasolki, pokrojonej w kawałki 4cm
2 grzyby pieczarki o dużym kapeluszu, pokrojone w plastry
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 czerwona papryka, bez nasion, drobno pokrojona
2 pomidory malinowe, bez nasion, obrane, drobno pokrojone
60g zielonego groszku, gotowanego
4 kolby minikukurydzy, w grubszych plasterkach
25g pędów bambusa, nitek
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta soli
czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta, tak aby nie był miękki, tylko odrobinę jeszcze twardy.
2. W patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju arachidowego. Smażymy pokrojone pieczarki około 2 minuty, po czym dodajemy do nich kolejne 2 łyżki oleju arachidowego, posiekany czosnek i pół łyżeczki przyrawy 5 smaków. Smażymy mieszając 30 sekund.
3. Do pieczarek i czosnku dodajemy żółtą fasolkę, pokrojoną czerwoną paprykę oraz pokrojone minikukurydze. Całość smażymy przez około 2 minuty.
4. Do woka dodajemy pędy bambusa, pomidory, groszek oraz 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Po wymieszaniu składników dodajemy wcześniej ugotowany ryż jaśminowy i smażymy kolejne kilka minut.
5. Smażony ryż z warzywami skrapiamy olejem sezamowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Potrawę możemy podawać na talerze. Smacznego :)
Smażony Ryż z Warzywami Po Chińsku