SKŁADNIKI :
70 g (1/2 szklanki) tapioki namoczonej na noc w dużej ilości wody
500ml mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka masła
2 łyżki płynnego miodu, syropu z agawy albo cukru trzcinowego
12-15 suszonych bio moreli (niesiarkowanych) namoczonych na noc w szklance soku pomarańczowego
2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki
1/2 szklanki wody
kawałek kory cynamonowej
łyżka miodu lub syropu z agawy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W rondelku umieszczamy odsączona tapiokę razem z mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień aby wlać miód, syrop z agawy lub cukier. Gotujemy 10 minut, co jakiś czas mieszając, po czym odstawiamy do ochłodzenia.
2. Namoczone morele kroimy na połówki. W rondelku umieszczamy owoce, sok z namaczania moreli, pół szklanki wody, miód (lub syrop z agawy) i korę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut, do momentu aż jabłka zmiękną.
3. Ochłodzoną tapiokę przekładamy warstwami z ugotowanymi owocami, polewamy syropem. Smacznego!
Można też całość umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym łyżką masła, polać kompotem z jabłek i moreli. Piec 15 minut w temp. 180C.
Tapioka z Gotowanymi Jabłkami i Morelami
Przepis z bloga: PodróżeKulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.