SKŁADNIKI:
1 udko z kurczaka
1 papryczka chili
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki sosu sojowego
kawałek imbiru
sok z 1/2 limonki
szczypta płatków chili
świeża kolendra
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Papryczkę chili kroimy bardzo drobno, umieszczamy ją w miseczce, dodajemy starty imbir oraz sos sojowy. Następne składniki które dodajemy to oliwa z oliwek, płatki chili, sól, sok z limonki i miód. Dokładnie mieszamy.
2. Po czym udko kurczaka dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, po czym wyjmujemy kurczaka z marynaty i przekładamy go do naczynia żaroodpornego - pieczemy go około 40 minut.
4. Pozostałą ilość marynaty redukujemy do gęstszej postaci, po czym smarujemy nią udko co 10 minut.
5. Upieczone udko przekładamy na talerz, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy np. z ryżem. Smacznego!
Przepis Video :
Udko w Słodko Ostrej Marynacie
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.