SKŁADNIKI:
3-4 kotlety schabowe
czerwona papryka
kawałek imbiru
cebula
seler naciowy
szczypiorek
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2-3 plastry ananasa z puszki
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kotlet schabowy kroimy w paseczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy: sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem brązowym, octem winnym; dodajemy na koniec żółtko. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
2. Następnie mięso obtaczamy w mące kukurydzianej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju około 3-4 minut. Po smażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
4. Kroimy warzywa: cebulę w piórka, paprykę czerwoną w cienkie paski, seler naciowy i papryczkę chili w plasterki. Następnie ścieramy ząbek czosnku i kawałek imbiru.
5. W patelni na świeżym oleju smażymy warzywa. Na początku dodajemy paprykę, cebulę i seler. Po chwili dodajemy imbir, czosnek i papryczkę chili. Doprawiamy warzywa sosem sojowym.
6. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy do warzyw przygotowane wcześniej mięso, a po chwili dodajemy kawałki ananasa. Smażymy około minuty ciągle mieszając. Podajemy z ryżem lub makaronem posypane szczypiorkiem. Smacznego! :)
Przepis Video :
Wieprzowina w Sosie Słodko Kwaśnym
Komentarze
bardzo dobry przepis
pozdrawiam
zrezygnowałabym z maki kukurydzianej. Polecam
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.