SKŁADNIKI:
300-400g udźca wołowego, pokrojonego w cienkie paski
pieprz syczuański, kilka zmiażdżonych ziarenek
kilka ząbków czosnku, posiekanych
papryczka chili, posiekana
imbir
marchew, pokrojona na zapałki
papryka czerwona, pokrojona w kostkę
niewielki kawałek cukinii, pokrojony w cienkie plastry
rzodkiew biała, pokrojona w cienkie plastry
brokuły surowe, pokrojone w różyczki
200g makaronu chow mein
orzechy nerkowca
ziarna sezamu
SKŁADNIKI MARYNATY:
sos ostrygowy
olej sezamowy
łyżeczka sosu hoisin
sos sojowy jasny
sos sojowy ciemny
ocet ryżowy
wódka lub scherry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miseczki wkładamy pokrojoną wołowinę. Dodajemy sos ostrygowy, sos hoisin, sos sojowy jasny i ciemny, ocet ryżowy, olej sezamowy oraz wódkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
2. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Wrzucamy imbir, pieprz syczuański, paprykę chili i czosnek. Po chwili smażenia dodajemy mięso. Krótką chwilę przysmażamy mięso. Następnie przekładamy do naczynia.
3. Ponownie rozgrzewamy olej w patelni wok. Smażymy marchewkę, paprykę, cukinię i rzodkiew. Po czym, w patelni lądują brokuły. Warzywa możemy doprawić sosem sojowym. Dodajemy przesmażone wcześniej mięso.
4. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany makaron chow mein skroplony olejem sezamowym. Dekorujemy kilkoma ziarnami sezamu i orzechami nerkowca. Smacznego! :)
Przepis Video :
Wołowina z Warzywami i Chow Mein
Komentarze
Takze brokuly sie w kuchni chinskiej normalnie nie uzywa. W stanach uzywa sie chinskie brokuly, ktorych niestety w Polsce brak. Gratuluje dobrej potrawy.
Otóż to, chińskie potrawy nie zawsze wyglądają apetycznie, większość z nich przygotowywana jest w woku. Wszystko jest mieszane razem z dodatkiem sosów i czasem wygląda to jak breja. Zapewniam, że smak jest genialny :) Polecam jako azjatycki kucharz amator!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.