SKŁADNIKI:
12-16 krewetek królewskich
łyżeczka soli
3 łyżki oleju arachidowego
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
SKŁADNIKI SOS:
5 dużych pomidorów, obranych, posiekanych
2 łyżeczki mielonej kolendry
6 listek limonki kaffir lub liści salam
3 ząbki czosnku, posiekane
łyżeczka imbiru, posiekanego
łyżeczka trawy cytrynowej, posiekanej
łyżeczka zielonej chilli, posiekanej
łyżeczka soli
2 łyżki oleju arachidowego
3 duże czerwone cebule, posiekane
5 łyżek gorącej wody
3 łyżki wody tamaryndowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Obrane krewetki panierujemy w mieszance kurkumy, chili i soli. Odstawiamy na 30 minut.
2. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dusimy cebulę przez około 4-5 minut. Po czym dodajemy listki limonki, czosnkek, zieloną chili oraz imbir. Mieszamy i solimy, wlewamy gorącą wodę i gotujemy pod przykrywką około 4 minut.
3. Na innej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy krewetki około 2 minut lub do chwili kiedy zrobią się różowe.
4. Odkrywamy patelnie z cebulą, dodajemy mieloną kolendrę i smażymy kilka sekund. Dolewamy wodę tamarynową i pomidory.
5. Gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Po czym wrzucamy do sosu krewetki aby się podgrzały. Gotowe danie podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Krewetki w Sosie Tamaryndowym z Chilli
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.