SKŁADNIKI:
200-220g tempehu naturalnego, pokrojonego na większe kawałki
1 łyżka do smażenia tempehu
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 łyżeczka brązowego cukru
2-3 łyżki pasty z tamaryndowca
4 ząbki czosnku, posiekane
1 duże czerwone chilli, posiekane
1 łyżeczka galangala, posiekanego
50g (1/2 szklanki) suszonych krewetek, namoczonych w wodzie przez 30 min
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Smażymy tempeh na głębokim oleju. Po czym odsączamy na papierowym ręczniku.
2. Na innej patelni smażymy na 1 łyżce oleju : cebulę, czosnek i chili. Następnie dodajemy galangal, cukier i pastę z tamaryndowca.
3. Mieszamy zawartość patelni z tempehem i namoczonymi krewetkami. Smażymy około 3-4 minut. Doprawiamy solą do smaku. Gotowe! Smacznego :)
Pikantny Tempeh (Sambal Goreng Tempe)
Przepis ze strony Podróże Kulinarne