Bardzo dobrze i szybkie w przygotowaniu danie kuchni indyjskiej. W oryginale powinno się do niego dodać świeże liście curry, jednak w tym przepisie zostały użyte suszone, ponieważ świeże jest bardzo ciężko dostać.
SKŁADNIKI :
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
200g marchewki, pokrojonej w słupki
200g słodkich ziemniaków, pokrojonych w słupki
200g zielonej fasolki szparagowej, przekrojonej na połówki
50g wiórków kokosowych
2 łyżeczki mielonego imbiru
3 zielone papryczki chilli (opcjonalnie można dodać ich mniej), posiekane bez nasion
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
400ml gęstego jogurtu
10 listków curry
1 łyżka oleju roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W garnku doprowadzamy do wrzenia szklankę wody, do której następnie dodajemy pokrojoną marchewkę oraz 1/2 łyżeczki kurkumy. Gotujemy 5 minut. Dodajemy wcześniej pokrojone ziemniaki oraz fasolkę szparagową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 5 minut lub do momentu kiedy warzywa będą prawie ugotowane.
2. W międzyczasie w blenderze miksujemy 50 gram wiórków kokosowych, 2 łyżki mielonego imbiru, 3 papryczki chilli wraz niewielką ilością wody. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej pasty.
3. Gotową pastę dodajemy do warzyw, doprawiamy solą, kminem i gotujemy kolejne 2 minuty. Po chwili do warzyw dodajemy 400 ml gęstego jogurtu i podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania się całego dania, ponieważ jogurt może się ściąć.
4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju roślinnego, na którym smażymy 10 listków curry. Po chwili smażenia całość dodajemy do warzyw, mieszamy i podajemy. Smacznego :)
Avial
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne