SKŁADNIKI KOFTY:
350g bakłażana, drobno pokrojonego,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
100g długoziarnistego ryżu,
100g mieszanych orzechów (nerkowce, makadamia i migdały) zmielonych,
50g mąki ryżowej (zmielonego ryżu),
25g mąki z ciecierzycy,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki sproszkowanego mango (amchoor),
pieprz,
sól do smaku,
dodatkowy olej.
SKŁADNIKI SOS:
100g marchewki, startej,
75g czerwonej soczewicy,
100g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych (1/2 puszki),
1 małe czerwone chilli posiekane,
1 łyżka oleju,
1 czubata łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
1 cebula, drobno posiekana,
1 ząbek czosnku, posiekany,
sól i pieprz,
300ml wywaru warzywnego,
1/2 łyżeczki papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
posiekana kolendra.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
2. Rozgrzewamy na patelni olej. Następnie podsmażamy na nim bakłażana i cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy kolendrę, amachoor, cynamon i kumin. Smażymy około 30 sekund.
3. Zawartość patelni mieszamy z ugotowanym ryżem oraz orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 60 minut do schłodzenia.
4. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę i marchewkę, do momentu aż zmiękną. Następnie dodajemy czosnek, kumin, chili, nasiona gorczycy, paprykę i kurkumę. Smażymy około 30 sekund. Po czym wrzucamy osączoną soczewicę, wywar warzywny i pomidory. Gotujemy składniki około 30 minut, czasem mieszając.
5. Kofty. Kiedy sos się gotuje, nabieramy łyżką mieszankę ryżu i bakłażanu, po czym w dłoniach formujemy kulki. Przesmarowujemy delikatnie olejem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku (180°C).
6. Gdy kofty się upieczą polewamy sosem soczewicowo-marchewkowym. Dekorujemy kolendrą. Gotowe! Smacznego :)
Kofty z Ryżu i Bakłażana w Sosie Soczewicowym
Przepis pochodzi z bloga