Korma warzywna to indyjski przepis z wykorzystaniem dużej ilości warzyw. Przepis został odrobinę zmodyfikowany przez Panią Teresę, która jest ekspertką kuchni indyjskiej. Proporcje niektórych składników, trzeba było odrobinę zmienić. W oryginale z książki przepis wyglądał trochę inaczej, jednak ten jest zdecydowanie lepszy. Potrawa na zdjęciu wyglądała na niedogotowaną, dlatego cytuję słowa Pani Teresy autorki blogu „Podróże Kulinarne” „Wolę żeby nie było takie, piękne i kolorowe za to autentyczne.” Indyjskie potrawy nie wyglądają najlepiej, za to smakiem zdecydowanie nadrabiają. Wyjątkowo łagodne indyjskie danie.
SKŁADNIKI :
85g orzechów nerkowca
laska cynamonu
2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1 posiekana duża cebula
5 strączków zielonego kardamonu
4 łyżki ghee lub oleju
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1/2 łyżeczki garam masala
250 ml gęstej śmietany
150g bakłażana, pokrojonego na kawałki
150g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych w kostkę
150g zielonej fasolki szparagowej
150g kalafiora, podzielonego na różyczki
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy olej, po czym smażymy na sucho orzechy nerkowca, aż staną się brązowe. Następnie przekładamy je do blendera i mielimy. Całość przekładamy do miseczki i dodajemy czosnek, imbir oraz łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gęstą masę.
2. W woku rozpuszczamy olej, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pastę z nerkowców i smażymy przez 5 minut. Kolejno dodajemy kardamon, kurkumę oraz cynamon. Wlewamy śmietanę oraz odpowiednią ilość wody, aby warzywa mogły się gotować w sosie. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut.
3. Do całości dodajemy wcześniej oporządzone warzywa, kalafior, fasolkę szparagową oraz ziemniaki i gotujemy przez 5 minut. Po chwili dodajemy bakłażana i gotujemy warzywa pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Jeśli będzie potrzeba dodajemy odrobinę wody. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Indyjska korma warzywna gotowa! Smacznego!
Korma Warzywna
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne