SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka,
jogurt naturalny,
cebula czerwona,
puszka pomidorów pelatti,
czosnek,
imbir,
2-3 łyżki oliwy,
1/2 łyżki przyprawy curry,
1/2 łyżki przyprawy garam masala,
łyżka papryki słodkiej w proszku,
szczypta pieprzu cayenne,
kolendra,
kmin rzymski,
cukier,
sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przygotowanie sosu. Do miseczki wkładamy drobno pokrojoną papryczkę chili, starty czosnek oraz imbir. Następnie dodajemy przyprawy: słodka papryka, garam masala, pieprz cayenne, kolendra, kurkuma, kmin, curry, cukier, sól, pieprz – mieszamy. Wlewamy 2-3 łyżki oliwy, ponownie mieszamy.
2. Pierś kurczaka kroimy na kostkę w wymiarach około 2 cm. Następnie panierujemy mięso w przygotowanym sosie. Dokładnie mieszamy mięso z sosem, i wlewamy jogurt, ponownie mieszamy. Odkładamy na około 6 godzin.
3. Po tym czasie odsączamy z kurczaka nadmiar marynaty, nabijamy na patyczki szaszłykowe. Przygotowane mięso smażymy na patelni grillowej.
4. Przygotowanie sosu do kurczaka. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Po czym wlewamy pomidory pelatti, mieszamy. Po chwili smażenia dodajemy pozostałą ilość marynaty z kurczaka. Następnie przez chwilę smażymy, mieszamy i gotowe. Całość posypujemy liśćmi kolendry. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kurczak Indyjski Tikka Masala