Kurczak w sosie kolendrowo-miętowym to bardzo smaczna i aromatyczna indyjska potrawa. Do jej przygotowania, potrzebne są świeże warzywa, dlatego jest to typowo sezonowa potrawa. Aromat wydzielający się podczas gotowania jest naprawdę rewelacyjny.
SKŁADNIKI :
85g gęstego jogurtu naturalnego
15g posiekanej mięty, tylko liście
2-3 zielone chilli, posiekane
3 posiekane ząbki czosnku
25g posiekanej kolendry, liście oraz łodygi
25g posiekanego szpinaku
2,5 cm posiekany kawałek imbiru
1 1/2 łyżki soku z cytryny
posiekana duża cebula
700g mięsa z podudzi lub piersi z kurczaka, pokrojone na 2,5 cm kawałki
łyżeczka kurkumy
mały pomidor, wypestkowany i pocięty w paski do ozdoby
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku przygotowujemy pastę, w blenderze łączymy następujące składniki: szpinak, imbir, miętę, kolendrę, czosnek, sok z cytryny oraz chilli. Całość należy zmiksować do postaci pasty, w razie konieczności można dodać odrobinę wody.
2. Na patelni wok rozgrzewamy olej, po czym podsmażamy cebulę przez około 4 minut do czasu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy kurkumę, cukier oraz soli do smaku, smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Po chwili zmniejszamy ogień, wlewamy połowę jogurtu, gotujemy przez minutę, po czym dodajemy resztę jogurtu. Na koniec dodajemy zmiksowane wcześniej składniki i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Indyjską potrawę podajemy z ryżem basmati i przyozdabiamy paskami pomidora.
Kurczak W Sosie Kolendrowo-Miętowym
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne