Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Indyjskiej

Kurczak W Sosie Kolendrowo-Miętowym

Kurczak w sosie kolendrowo-miętowym to bardzo smaczna i aromatyczna indyjska potrawa. Do jej przygotowania, potrzebne są świeże warzywa, dlatego jest  to typowo sezonowa potrawa. Aromat wydzielający się podczas gotowania jest naprawdę rewelacyjny.

SKŁADNIKI :

 85g gęstego jogurtu naturalnego

15g posiekanej mięty, tylko liście

2-3 zielone chilli, posiekane

3 posiekane ząbki czosnku

25g posiekanej kolendry, liście oraz łodygi

25g posiekanego szpinaku

2,5 cm posiekany kawałek imbiru

1 1/2 łyżki soku z cytryny

posiekana duża cebula

700g mięsa z podudzi lub piersi z kurczaka, pokrojone na 2,5 cm kawałki

łyżeczka kurkumy

mały pomidor, wypestkowany i pocięty w paski do ozdoby

2-3 łyżki oleju

sól do smaku


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Na początku przygotowujemy pastę, w blenderze łączymy następujące składniki: szpinak, imbir, miętę, kolendrę, czosnek, sok z cytryny oraz chilli. Całość należy zmiksować do postaci pasty, w razie konieczności można dodać odrobinę wody.

2. Na patelni wok rozgrzewamy olej, po czym podsmażamy cebulę przez około 4 minut do czasu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy kurkumę, cukier oraz soli do smaku, smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Po chwili zmniejszamy ogień, wlewamy połowę jogurtu, gotujemy przez minutę, po czym dodajemy resztę jogurtu. Na koniec dodajemy zmiksowane wcześniej składniki i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Indyjską potrawę podajemy z ryżem basmati i przyozdabiamy paskami pomidora.

Kurczak W Sosie Kolendrowo-Miętowym

Kurczak W Sosie Kolendrowo-Miętowym
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl