SKŁADNIKI :
800g bakłażanów, pokrojone wzdłużnie na ćwiartki,
400g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki),
kawałek imbiru, drobno pokrojony w paski,
6 ząbków czosnku, drobno posiekane,
łyżeczka nasion kopru włoskiego,
pół łyżeczki nasion czarnuszki,
łyżka mielonej kolendry,
ćwierć łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki chili w proszku,
łyżeczka soli,
olej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Bakłażany nacieramy olejem, po czym smażymy z każdej strony na złoty kolor.
2. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy koper włoski, czarnuszkę - smażymy krótką chwilę. Najlepiej przykryć patelnie, ponieważ nasiona mogą ''strzelać''.
3. Następnie dodajemy przygotowane pomidory, imbir i czosnek. Smażymy 5-6 minut, czasami mieszając.
4. Dodajemy chilli, kurkumę, kawałki bakłażanów i sól. Smażymy do momentu, aż będą miękkie. Gotowe! Danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego! :)
Pikantny Bakłażan
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne