SKŁADNIKI:
filety z udźca kurczaka,
kilka łyżek sosu sojowego,
odrobina sake,
mąka kukurydziana,
kilka łyżeczek wina ryżowego mirin,
anyż,
cukier,
kapusta,
marchewka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Filety z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy do miseczki i doprawiamy sosem sojowym, winem mirin, sake, startym imbirem oraz cukrem. Dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka godzin.
2. Przygotowanie surówki. Kapustę i marchewkę drobno kroimy, po czym razem mieszamy.
3. Do marynowanego kurczaka dosypujemy trochę mąki kukurydzianej i dokładnie mieszamy. Następnie nadziewamy kawałki kurczaka na patyczki.
4. Przygotowanie dressingu. Na rozgrzaną patelnie wlewamy sos sojowy i wino mirin. Po czym dodajemy starty imbir, cukier, gwiazdkę anyżu - chwilę redukujemy pod przykrywką i gotowe.
5. Rozgrzewamy w patelni dużą ilość oleju i smażymy na nim kurczaka. Smażymy chwilę aż będzie lekko brązowy. Po smażeniu wykładamy kurczaka na papierowy ręcznik. Gotowego kurczaka podajemy z surówką i dresingiem. Smacznego! :)
Przepis Video :
Japoński Kurczak Yakitori
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.