SKŁADNIKI:
1 główka sałaty
1 pomidor
1 marchewka
1 szalotka
2 duże pieczarki
2 jajka do panierowania panierka panko lub bułka tarta do panierowania
250g krewetek
250g surimi
150g mąki tempura
szklanka gazowanej zimnej wody
olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu
SOS CURRY:
3 plastry ananasa
1/2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżka majonezu
sok z jednej limonki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zaczynamy od przygotowania sosu curry. Ananas, jogurt, majonez, sok z limonki oraz przyprawy wrzucamy do wysokiego pojemnika i blendujemy na jednolitą masę.
2. Sałatę, pomidor oraz szalotkę myjemy, osuszamy i układamy estetycznie na talerzu.
3. Pieczarki myjemy, osuszamy, obtaczamy w jajku. Panierujemy i smażymy na oleju arachidowym.
4. Mąkę tempurę mieszamy z zimną gazowaną wodą, aby powstała konsystencja gęstego ciasta.
5. Krewetki, surimi oraz marchewkę obtaczamy w tempurze. Smażymy na głębokim oleju arachidowym do momentu, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. 6. Wszystkie usmażone składniki układamy na wcześniej przygotowanych warzywach i polewamy sosem curry. Smacznego ! :)
Krewetki, Surimi i Warzywa w Tempurze