SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu do sushi,
3 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka białego cukru,
1 łyżeczka soli,
1,3 szklanki wody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Surowy ryż zalewamy wodą, mieszamy dokładnie. Następnie wodę barwy mlecznej wylewamy. Czynność tą powtarzamy kilkakrotnie do uzyskania klarownej wodę.
2. Zalewamy ryż wodą w proporcji: szklanka ryżu – szklanka i 1/3 wody.
3. Gotowanie ryżu. Gotujemy ryż pod przykrywką około 10 minut, pod koniec gotowania zmniejszamy ogień. Po 10 minutach odkładamy garnek z ryżem – nie odkrywamy.
4. Przygotowanie zaprawy do ryżu. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ocet ryżowy, wino ryżowe mirin, dodajemy cukier i sól – dokładnie mieszamy.
5. Ryż po 10 minutach odpoczynku przekładamy do miseczki. Następnie powoli wlewamy zaprawę do ryżu i mieszamy delikatnie ryż. Przygotowany ryż musi mieć temperaturę pokojową, wtedy jest gotowy do użycia w sushi.
Przepis Video :
Przygotowanie Ryżu Do Sushi
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.