SKŁADNIKI:
200g ryżu do sushi,
krewetki black tiger,
awokado,
kilka płatków alg nori,
tempura,
lód,
pasta wasabi,
imbir marynowany,
2 łyżki wina mirin,
3 łyżki octu ryżowego,
łyżka cukru,
łyżeczka soli,
woda.
SPOSÓB PRZYGOTOWNIA:
1. Krewetką usuwamy pancerz, nacinamy na grzbiecie i usuwamy jelita. Następnie doprawiamy solą, sosem sojowym i winem mirin. Krewetki odstawiamy na około 10 minut.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Przygotowanie temupry. W miseczce mieszamy składniki: mąke, proszkek do pieczenia, wodę, sól, lód. Konsystencja może być rzadsza od ciasta naleśnikowego.
4. Przyprawione krewetki nabijamy na patyczki od szaszłyków i odcinamy zbędne końcówki, namaczamy we wcześniej przygotowanej tempurze. Smażymy je na głębokim tłuszczu około 4 minuty.
5. Na matę kładziemy folię spożywczą. Na nią układamy połowę arkusza nori (matową storną do góry) i warstwę ryżu. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (ryżem do dołu). Przez środek arkusza nori rozmarowujemy cienki pasek pasty wasabi. Następnie układamy krewetki i pokrojone awokado. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy.
6. Następnie uformowany rulonik namaczamy z każdej strony w tempurze. Po czym smażymy na gorącym oleju. Gotowe sushi kroimy na 2-2,5cm kawałki. Smacznego! :)
Przepis Video :
Smażona Tempura Maki z Krewetką
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.