Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Japońskiej

Sushi Maki z Łososiem i Surimi

SKŁADNIKI:

kilka płatków alg nori,

150 g łososia wędzonego w plastrach

1 opakowanie paluszków surimi

2 szklanki ryżu do sushi

marynowana tykwa

marynowana rzodkiew

czarny sezam

1 marchew

sos sojowy

pasta wasabi

Zalewa (na 2 szklanki ryżu):

8 łyżek octu ryżowego

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli (W małym naczyniu wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu i wymieszać aż składniki się rozpuszczą. Zostawić do wystygnięcia.)

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Przygotowujemy ryż do sushi według zaleceń producenta na opakowaniu, zostawiamy do wystygnięcia. Następnie zalewamy zaprawą do sushi i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką.

2. Kroimy łososia w podłużne paski o grubości około 2 cm. Marchew kroimy w cienkie podłużne paski.

3. Przygotowujemy miskę z wodą do opłukiwania rąk po nakładaniu ryżu. Na macie do sushi układamy arkusz nori (matową częścią na górze) i wykładamy warstwę ryżu, tak by na dole i górze zostawić wolny od ryżu brzeg o szerokości około 2 cm.

4. Tak przygotowany arkusz z ryżem posypujemy równomiernie czarnym sezamem. Wykładamy wzdłuż paluszki surimi, pociętą w paski rzodkiew, tykwę oraz przygotowaną marchew oraz paski wędzonego łososia.

5. Całość delikatnie zawijamy i uciskamy. Gotowy rulon kroimy na 8 kawałków.

 Sushi Maki z Łososiem i Surimi

Sushi Maki z Łososiem i Surimi

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl