SKŁADNIKI:
1 filet z tuńczyka,
1 awokado,
pasta wasabi,
kilka łyżeczek serka philadelphia,
kilka płatków alg nori,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki wina ryżowego,
300g ryżu do sushi,
3 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kroimy tuńczyka w podłużne paski o grubości 1cm. Awokado kroimy na pół, następnie w podłużne paski.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Na macie układamy połowę arkusza nori (matową częścią na górze) i warstwę ryżu.
4. Przez środek ryżu przeciągamy pasek wasabi. Następnie namaczamy paski łososia w sosie sojowym z mirin, po czym układamy razem z awokado. Dodajemy pasek serku philadelphia.
5. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Gotowy rulon kroimy na 8 kawałków. Gotowe! Smacznego :)
Przepis Video :
Japońska potrawa
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.