SKŁADNIKI:
300g ryżu do sushi,
1 filet z łososia,
1 ogórek,
kilka płatków alg nori,
pasta wasabi,
kawałek imbiru,
garść sezamu czarnego,
2 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki octu ryżowego,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki wina mirin.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Łososia kroimy w 1cm paski, następnie marynujemy go w occie ryżowym i winie ryżowym mirin. Ogórek kroimy w podłużne słupki oraz usuwamy gniazda nasienne.
2. Sposób przygotowania ryżu do sushi znajduje się tutaj.
3. Na macie umieszczamy folię spożywczą, a na nią układamy połowę arkusza nori oraz warstwę ryżu. Obracamy przygotowany arkusz na drugą stronę (ryżem do dołu). Przez środek nori przeciągamy niewielki pasek wasabi. Następnie nakładamy paski łososia i ogórka.
4. Całość delikatnie zwijamy i uciskamy. Uformowany rulon obsypujemy ziarnami sezamu, po czym kroimy go na 8 kawałków. Smacznego :)
Przepis Video :
Sushi Uramaki z Łososiem