SKŁADNIKI:
2 marchewki, pokrojone w paski
1 cukinia, obrana i pokrojona w plastry
1 brokuł, pokrojony w różyczki
1 łyżeczka pasty wasabi
1 czerwona cebula, pokrojona w prążki
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/4 łyżeczki przyprawy curry
150 ml majonezu
250g mąki tempury
olej roślinny do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w średniej misce mieszamy 150 ml majonezu, 1 łyżeczkę pasty wasabi, 1/4 łyżeczki przyprawy curry oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.
2. Następnie 250 gram mąki tempury mieszamy wraz ze szklanką (250ml) zimnej wody. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. W woku rozgrzewamy olej roślinny do głębokiego smażenia, po czym każdy kawałek z wcześniej przygotowanych warzyw zamaczamy w panierce z tempury. Następnie warzywa panierowane w tempurze smażymy partiami na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone warzywa wyciągamy na talerz i podajemy ze wcześniej przygotowanym dipem.
Przepis Video :
Warzywa w Tempurze Po Japońsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.