SKŁADNIKI:
1,5 litra wody
pierś z kurczaka
2 łyżki pasty miso
3 liście kapusty pekińskiej
180g tofu
3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
10g grzybów shitake
łyżka posiekanego imbiru
szczypiorek
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W garnku zagotowujemy wodę, po czym dodajemy 2 łyżki pasty miso i dokładnie mieszamy.
2. Do wywaru dodajemy grzyby shitake, gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut.
3. Całość przecedzamy przez drobne sitki, aby wywar był klarowny.
4. Ugotowane grzyby shitake kroimy w paski, po czym ponownie wrzucamy do przecedzonego wywaru i dolewamy 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina.
5. Do całości dodajemy również drobno pokrojonego kurczak, pokrojoną w paski kapustę pekińską, imbir oraz doprawiamy solą. Całość gotujemy przez kilka minut.
6. Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy pokrojone w kostki tofu.
7. Zupę miso rozlewamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego !
Zupa Miso z Kurczakiem