SKŁADNIKI:
Galaretka Malinowa:
200g mrożonych malin
garść świeżej mięty drobno posiekanej
pół szklanki wody
1 banan
łyżka cukru palmowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody do namoczenia żelatyny
Galaretka Kokosowa:
łyżeczka żelatyny
łyżka wody do namoczenia żelatyny
szklanka mleka kokosowego
szczypta mielonego cynamonu
2 łyżki cukru palmowego
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Galaretka Malinowa:
1. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy dwoma łyżkami wody, pozostawiamy do namoczenia. Rozpuszczamy w kompieli wodnej, pilnujemy, aby nie doprowadzić do zagotowania.
2. Maliny zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier palmowy. Chwilę gotujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i odparowania połowy wody.
3. Dodajemy posiekanego banana, całość blendujemy na jednolitą masę.
4. Dodajemy posiekaną miętę oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Całość mieszamy i wlewamy do połowy pucharków. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż zgęstnieje.
Galaretka Kokosowa:
5. Łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżeczką wody, pozostawiamy do namoczenia. Rozpuszczamy w kompieli wodnej, pilnujemy, aby nie doprowadzić do zagotowania.
6. Do pojemnika wlewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier palmowy, szczyptę soli oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.
7. Masę kokosową delikatnie rozprowadzamy po galaretce malinowej, którą wcześniej wstawiliśmy do lodówki. 8. Cało posypujemy cynamonem i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !:)
Galaretka Kokosowo Malinowa