SKŁADNIKI :
1/4 piersi indyka
główka pak choi
mała marchew
połowa białej rzodkwi
kawałek pora
3cm kawałek korzenia imbiru
połowa zielonej papryczki chili
łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu ostrygowego
150ml mleka kokosowego
500ml wody lub bulionu warzywnego
40g makaronu vermicelli z fasoli mung
łyżka soku z limonki
sos sojowy do smaku
łyżka oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso z indyka kroimy na podłużne kawałki. Por kroimy na cienkie plastry, imbir i paprykę chili na drobną kostkę. Marchew i rzodkiew siekamy w słupki, pak choi szatkujemy na cienkie paski.
2. Rozgrzewamy w woku olej kokosowy, wrzucamy imbir, pro i chili, smażymy minutę i rozprowadzamy pastę curry. Następnie dodajemy indyka, cały czas mieszamy. Smażymy ok. 3 minut. Dodajemy marchew i białą rzodkiew, zalewamy wodą lub bulionem.
3. Następnie dodajemy sos ostrygowy i mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
4. Makaron vermicelli zalewamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy.
5. Do zupy dodajemy makaron i pak choi, sok z limonki i mieszamy i ogrzewamy ok. 5 minut, gotowe. Smacznego :)
Kokosowa Zupa z Indykiem
Przepis z bloga: Podróżności
Komentarze
i mogłem wypróbować przepis:)
Idealne danie dla zapracowanych: zupa, drugie i sałatka w jednym:):):) a przy tym pyszne:)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.