SKŁADNIKI:
200g makaronu ryżowego tasiemki 5mm
200-300g krewetek
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki oleju sezamowego
pęczek szczypiorku
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie krewetek: w przepisie użyte zostały krewetki oczyszczone, gotowe do spożycia, które można kupić w każdym markecie.
1. Przygotowujemy 200g makaronu ryżowego według wskazań producenta na opakowaniu. Wodę do makaronu solimy. Odcedzając odlewamy około ½ szklanki wody, w której moczył się makaron. Posłuży ona do zalania krewetek przy smażeniu.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię wok z 2-3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy czosnek na około 2 minuty.
3. Gdy czosnek jest już gotowy na patelnię wrzucamy krewetki. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy krewetki są już gotowe, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego, posypujemy szczyptą soli i od razu wrzucamy uprzednio przygotowany makaron wraz z ½ szklanki wody z moczenia makaronu.
4. Do dania wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy uprzednio posiekany pęczek szczypiorku i smażymy około 3-4 minuty.
Krewetki z Makaronem Ryżowym