SKŁADNIKI :
2 marchewki
1kg piersi z kurczaka
1 żółta i zielona papryka
1 por
100g pieczarek
2 szalotki
2-3 saszetki ryżu jaśminowego
3 łyżki miodu
2-3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
2-3 łyżki sosu sojowego
kiełki fasoli mung
przyprawa warzywko
sezam
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Piersi kurczaka kroimy na paski o szerokości 3 cm. Do średniej miski wlewamy miód, 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego, troszkę przyprawy warzywko, 3-4 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą zalewamy wcześniej przygotowanego kurczaka, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż.
2. Żółtą, czerwoną paprykę kroimy w słupki, marchewkę oraz por również kroimy w słupki, szalotki kroimy w krążki, a pieczarki kroimy w paski. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odstawiamy na bok. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kurczaka i podsmażamy z dwóch stron.
3. Na drugiej patelni również rozgrzewamy tłuszcz i smażymy około 5 minut wcześniej pokrojone warzywa. Następnie do warzyw wlewamy pozostałą marynatę, mieszamy. Dodajemy kiełki fasoli mung, solimy, pieprzymy, po czym smażymy kolejne 5 minut.
4. Na talerze układamy szeroko warzywa, na środku robimy kopkę z ryżu. Mięso obsypujemy sezamem i układamy w stożek na ryżu. Tajska potrawa gotowa ! Smacznego !
Przepis Video :
Kurczak Po Tajsku
Komentarze
Tajowie jedzą jeśli nie pałeczkami (są restauracje że podają TYLKO pałeczki i ewentualnie ich malutką łyżeczkę do zup) to zestaw zawiera łyżkę i widelec! Żadnych noży!
Dziwna strona...
Warzywko czy wegeta to w 70% a niekiedy w 80% sama sól by zwiększyć wagę reszte stanowią warzywa wiadomo sól najtańsza.
Wy chyba nie jesteście świadomi co w każdym barze chińskim wam serują.
Każde danie nafaszerowane jest glutaminianem sodu a to jest chemia nie sól.
Dla niedouczonych trochę wiedzy:
Glutaminian sodu to związek chemiczny będący solą kwasu glutaminowego, wykorzystywany jako dodatek mający poprawić smak jedzenia i sprawić, by przypominał on produkty naturalne. Jest to naturalny aminokwas pozyskiwany niegdyś z wysokobiałkowyc h wodorostów – dziś zaś produkowany przy pomocy chemicznej fermentacji. Na rynku występuje pod nazwą kodową E621 pod postacią białych kryształków.
W kuchni chińskiej służy jako przyprawa. Zdaniem Chińczyków, smak glutaminianu – zwany umami i przypominający mieszankę smaków grzybowego i mięsnego – doskonale komponuje się z tradycyjnymi potrawami, dlatego mieszkańcy Kraju Środka dodają go m.in. do ryb, sosu sojowego oraz włączają go w skład słynnej przyprawy „pięć smaków”.
Reszta świata dosypuje E621 do wszelkich produktów typu instant. Pod tym względem popularne „zupki chińskie” rzeczywiście przypominają te oryginalne. Ponadto glutaminian sodu wykorzystuje się do ograniczenia zawartości soli kuchennej w potrawach. Pozwala on bowiem przy zmieszaniu z małą ilością „naszego” chlorku sodu zachować smak potrawy przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości wykorzystanej soli o 20-40%. I to tyle, jeśli chodzi o dobre wiadomości.
To tyle pozdrawiam
Pozdrawiam
Powiem tak. Kuchnia orientalna to jedna wielka improwizacja, w oryginale na pewno nie ma warzywka, tutaj zostało dodane. Często w Polsce stosuje się zamienniki, gdy ktoś nie ma dostępu do oryginalnych przypraw.
Pozdrawiam!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.