Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak w Trawie Cytrynowej z Curry

SKŁADNIKI:

ciemny ryż jaśminowy riceberry

400g piersi z kurczaka pokrojne w kostke

2 łyżki sosu rybnego

posiekany ząbek czosnku

łyżka tartego imbiru

łyżeczka przyprawy curry w proszku

łyżeczka sosu sambal oelek

2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej

szalotka pokrojona w paski

papryczka chilli bez nasion pokrojona w paski

szczypiorek do posypania

olej arachidowy do smażenia

1,5 łyżeczki cukru trzcinowego

szczyota soli do smaku

woda

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Marynujemy kurczaka w czosnku, sosie rybnym, 1/2 łyżeczki cukru, imbirze, przyprawie curry oraz szczyptą soli. Mieszamy i odstawiamy na bok.

2. Na patelni karmelizujemy łyżeczkę cukru, po czym dolewamy ostrożnie odrobiną wody. Całość dolewamy do wcześniej zamarynowanego kurczaka.

3. W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy.

4. W woku rozgrzewamy olej arachidowy. Podsmażamy papryczą chilli, trawą cyrynową oraz szalotą. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka i smażymy do zarumienienia się.

5. Na koniec do całości dodajemy sos sambal oelek i mieszamy.

6. Całość przekładamy na talerz, estetycznie układamy z ryżem i posypujemy szczypiorkim. Smacznego!

 Kurczak w Trawie Cytrynowej z Curry

Tajska Zupa Ramen

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl