SKŁADNIKI :
250 g piersi z kurczaka pokrojonej w plastry
50 g orzechów nerkowca
3 łyżki oleju ryżowego
1 cebula pokrojona w piórka
1 duży ząbek czosnku posiekany
1 łyżeczka imbiru posiekana
250 g pieczarek pokrojonych w plastry
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 zielona papryka pokrojona w paski
pół pomarańczowej papryki pokrojonej w paski
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju chili
szczypta soli
cebula dymka do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni wok odstawiamy, później będziemy dodawali do potrawy.
2. Na patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego. Następnie dodajemy kurczaka. Całość smażymy i odstawiamy.
3. Ponownie na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki świeżego oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
4. Następnie wrzucamy czosnek oraz imbir. Smażymy około 2 min.
5. Dodajemy pieczarki i smażymy z odrobina soli do momentu puszczenia wody.
6. Następnie wrzucamy 3 rodzaje papryk. Wszystko mieszamy i smażymy około 5 min.
7. Wrzucamy wcześniej usmażonego kurczaka oraz uprażone orzechy nerkowca.
8. Dodajemy sos ostrygowy, sojowy, olej sezamowy oraz olej chili. Całość mieszamy i podgrzewamy.
9. Potrawę podajemy z ryżem jaśminowym oraz posypujemy dymką. Smacznego :)
Kurczak z Orzechami Nerkowca