SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka trawy cytrynowej mielonej
100g panierki panko
1 papryka
5 pieczarek
1 marchewka
1 cebula
50g groszku
200ml bulionu drobiowego
2 łyżki sosu char siu
1 łyżka sosu chili sriracha
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
sezam biały
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka kroimy na pół. Wsadzamy do miseczki, dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę mąki pszennej, szczyptę soli, pieprz oraz 1 łyżeczkę trawy cytrynowej mielonej (trawę można ominąć i dać skórkę z cytryny). Do drugiej miseczki przesypujemy 100g panierki panko i odstawiamy.
2. Warzywa, czyli 1 paprykę, 5 pieczarek, 1 marchewkę, 1 cebulę i 50g groszku smażymy około 5 minut, po czym zalewamy bulionem drobiowym. Czekamy, aż się zagotuje i dodajemy 2 łyżki sosu Char Siu oraz 1 łyżkę sosu chilli.
3. Całość dusimy jeszcze 3 minuty. W tym czasie smażymy naszego kurczaka obtaczając go wcześniej w Panko i wrzucając na głęboki mocno rozgrzany tłuszcz. Na koniec zagęszczamy sos z warzywami 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej. Nasze danie podajemy z ugotowanym ryżem, posypane sezamem. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak z Warzywami w Panko
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.