SKŁADNIKI :
400g filet z łososia ze skórą, bez łusek i ości,
3cm kawałek imbiru,
2 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
1 średnia czerwona cebula,
sok z 2 limonek lub 1 cytryny,
łyżka sosu sojowego,
pęczek kolendry lub natki pietruszki,
pieprz,
chińska przyprawa 5 smaków,
oliwa,
łyżeczka cukru,
200g ryżu jaśminowego,
herbata jaśminowa (2 torebki).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Gotujemy wodę na ryż i nagrzewamy piekarnik (250 stopni).
2. Do blendera wrzucamy czosnek, sos sojowy, papryczkę chili, pokrojoną w kostkę cebulę, pół kolendry lub pietruszki, imbir, cukier i troszkę oliwy z oliwek. Rozdrabniamy na rzadką pastę.
3. Sprawdzamy pastę - walory smakowe między słonym, kwaśnym, słodkim i ostrym. Doprawiamy jeśli któregokolwiek smaku brak.
4. Międzyczasie gotujemy ryż pod przykryciem przez 18-20 minut.
5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy a następnie rozprowadzamy po dnie. Następnie wlewamy pastę do naczynia i układamy łososia skórą do góry.
6. Całość posypujemy pieprzem, przyprawą 5 smaków i wkładamy na górny poziom piekarnika na 18 minut.
7. Ryż umieszczamy do filiżanki wysmarowanej delikatnie oliwą. Ubijamy łyżką po czym odwracamy do góry dnem i wykładamy na talerz. Dodajemy przygotowanego łososia w sosie w którym się piekł. Smacznego :)
Łosoś z Ryżem Jaśminowym
Przepis z bloga: Smaczneinspiracje
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.