SKŁADNIKI:
1 kg małży
2 szalotki szalotki
1 papryczka chili
2 łyżki pasty curry
1 puszka (400g) mleka kokosowego
imbir
3-4 łyżeczki sosu rybnego
sok z limonki
kolendra lub natka pietruszki
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Szalotkę koimy w drobną kostkę, po czym przesmażamy na oliwie z oliwek. Kroimy papryczkę chili w plasterki i dorzucamy do smażącej się szalotki. Następnie dodajemy starty na tarce imbir. Na koniec, gdy wszystko się podsmaży dodajemy pastę curry, całość dokładnie mieszamy.
2. Do sosu wrzucamy małże (należy pamiętać, aby dodać tylko te zamknięte). Obficie przyprawiamy sosem rybnym, solą, mieszamy i dusimy przez około 1 minutę. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, niecałą puszkę. Mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy jakieś 3-4 minuty.
3. Po chwili otwieramy garnek, małże powinny się otworzyć. Te zamknięte wyrzucamy.
4. Małże posypujemy natką pietruszki lub kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Polewamy mocnym aromatycznym sosem, małże jemy prosto z muszli do każdej nabierając naszego sosiku.
Przepis Video :
Małże w Sosie Curry
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.